Meta analyse: "Koldvandsbadning med ønske om muskelvækst: En systematisk gennemgang af en meta-analyse af effekten af koldtvandstræning efter styrketræning med ønske om muskeltilvækst."

Af Johan Seistrup

trustpilot image 4,5 Stjerner på Trustpilot
På Nordkilde.dk er der nørder til stede. Med andre ord ønsker vi at skabe produkter, der er så målrettede og gennemskuelige som muligt for vores kunder. Vi er åbne for at stille spørgsmålstegn ved effekten af vores produkter, især vores isbade, som er vores mest populære.
I dette blogindlæg sætter vi spørgsmålstegn ved effekten af isbadning, især efter styrketræning. Der er endnu ikke udført meget forskning på området, men vi forventer, at der vil komme flere gode artikler og forskningsresultater i den kommende tid.

Overskriften på det metastudie, vi har undersøgt, lyder: "Throwing cold water on muscle growth: A systematic review with meta-analysis of the effects of post-exercise cold water immersion on resistance training-induced hypertrophy."

Eller på dansk og i mere forståeligt sprog: "Koldt vand kaster tvivl på muskelvækst: En systematisk gennemgang af en meta-analyse af effekten af koldtvandstræning efter styrketræning med ønske om muskeltilvækst."

De korte konklusioner på isbadning og hvilken effekt det kan have på muskel hypertrofi (muskeltilvækst):
  • Meta-analysen viser, at brugen af Isbadninng efter styrketræning sandsynligvis mindsker ønske om hypertrofi tilvækst.
  • Undersøgelser af højere kvalitet er nødvendige for at få stærkere konklusioner om effekten af isbadning på muskeludvikling.
  • Meta-analysens fund bør tages i betragtning, når man ønsker at maksimere muskelhypertrofi.
  • Mennesker, der søger at maksimere muskelvækst, bør undgå at bruge isbadning umiddelbart efter styrketræning og overveje hyppigheden og timingen af dets anvendelse. Vi ved ikke endnu om det kan have en positiv effekt efter 5, 10 eller 24 timer styrketræning med fokus på hypertrofitræning.
  • Endvidere kan kombinationen af isbadning og styrketræning være en mulighed for at begrænse muskelvæksten for visse atleter, f.eks. distance-løbere.
  • Yderligere forskning er nødvendig for at forstå virkningerne af forskellige frekvenser og timingstrategier for isbadning på styrketræningens effekter, især hos styrketrænede individer og udholdenhedsatleter.

Vi synes, det er hamrende spændende. Personligt mener vi stadig, at det er en relativt lille undersøgelse. Med det sagt er der signifikante tegn på, at hvis man ønsker muskeltilvækst gennem styrketræning, kan det være en dårlig idé at tage isbad lige efter træningen. Derudover kan der være indikationer på, at det kan påvirke udholdenhedsatleter, hvis de vælger at tage isbad efter deres præstationer.

Det, vi finder interessant, er at se, hvordan det ville påvirke en svømmer, fodboldspiller eller spydkaster - blot for at nævne nogle atleter. Det er vidt forskellige atleter, med vidt forskellige bevægelsesmønstre, mål osv. Der er så mange aspekter, der kunne være spændende at inkludere i en analyse. Det er muligt, at isbadning ikke gavner muskeltilvækst, men det kan måske have en positiv effekt på deres søvn, koncentration og præstation generelt, enten på kort eller lang sigt.

Se mere og læs artiklen her

 

Kom til toppen af siden her!