Kan isbadning afhjælpe søvnproblemer?

Af Johan Seistrup

trustpilot image 4,5 Stjerner på Trustpilot
Trygfonden har kortlagt initiativer og strategier for hvordan vi som samfund kan komme "dårlig søvn til livs", og hvordan "dårlig søvn" har enorme konsekvenser for vores trivsel og sundhed.
Langvarige søvnproblemer kan svække immunforsvaret og øge risikoen for en række tilstande og sygdomme som overvægt, forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, kræft, mentale syg- domme og tidlig død.*

Netop problematikken omkring søvnproblemer, er noget der står højt på prioteringsbarometeret, når vores kunder køber et isbad hos Nordkilde.
Mange forsøger at finde den gyldne løsning på hvordan man kommer søvløshed til livs. Der er tendenser der indikerer, at isbadning kan have en positiv effekt på sundhedsrelaterede områder, herunder bland andet stress og trivsel. Men også generelt inden for fysiske problematiker, hvor mange i dag tester det på baggrund af rygproblemer, psoriasis eller andre fysiske skavanker. 

Isbadning som en mulig løsning

Isbadning er en form for kuldeterapi, som har været brugt i århundreder til at behandle en række sundhedsmæssige problemer. I de seneste år er der blevet forsket i, hvordan isbadning kan påvirke vores søvnkvalitet. Dog er forksningen så snævert, at man ikke kan konkludere, om isbadning har en 100% gavnlig effekt på ens søvnkvalitet. Mange undersøgelser baserer sig på et begrænset antal deltagere, og desuden varierer undersøgelsesmetoderne betydeligt. Nogle tester koldtvandsbadning under bruseren, mens andre gør det ved temperaturer under 15 grader. Derfor kan man stadig konkludere, at isbadning og oplevelsen af både isbadning og vinterbadning generelt er meget subjektivt.

 

 

Opfordring til handling

Hvis du er interesseret i at prøve isbadning for at forbedre din søvnkvalitet, så anbefaler vi, at du starter gradvist fra dag til dag. Du kan gradvist øge varigheden af dine isbade, efterhånden som du bliver mere vant til dem.

Her er nogle tips til at komme godt i gang med isbadning:

  • Start med at tage en varm brus først, eller løb en tur, så din krop er varm og klar til kulden.
  • Sæt dig ned i et isbad og sørg for at kontrolere din vejrtrækning.
  • Du kan også startr med at tage en kold brus i 30 sekunder og øg derefter gradvist varigheden.
  • Hvis du føler dig for kold, kan du altid stoppe og tage en varm brus.

Isbadning er en sikker og effektiv måde at forbedre din søvnkvalitet på. Det er dog vigtigt at starte langsomt og gradvist øge varigheden af dine isbade, efterhånden som du bliver mere vant til dem.

Hvorfor er søvn vigtigt?

Søvn er afgørende for vores fysiske og mentale sundhed. Når vi ikke får nok søvn, kan det føre til en række problemer, herunder øget risiko for sygdomme, vægtøgning, humørsvingninger og nedsat kognitiv funktion.

De tre studier, som vi har henvist til (nederst i blogen), viser, at kort søvnvarighed er forbundet med en række negative sundhedsmæssige konsekvenser. I et af studierne fandt man, at personer, der sov mindre end 7 timer om natten, havde en øget risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde, type 2-diabetes og visse former for kræft. I et andet studie fandt man, at personer, der sov mindre end 6 timer om natten, havde en øget risiko for at blive overvægtige eller fede. Og i det tredje studie fandt man, at personer, der sov mindre end 5 timer om natten, havde en øget risiko for at udvikle depression.

Isbadning i et historisk perspektiv

Isbadning er en gammel tradition, der har været brugt til at forbedre sundheden i århundreder. I de seneste år er der blevet forsket i isbadets sundhedsmæssige fordele, og der er en række undersøgelser, der tyder på, at isbadning kan have en positiv indvirkning på søvnkvaliteten.

Et studie fra 2017 viste, at personer, der tog et koldt bad i 10 minutter hver dag i en uge, sov bedre om natten end personer, der ikke tog et koldt bad. Studiet viste også, at personer, der tog et koldt bad, havde en lavere blodtryksværdi om natten.

Et andet studie fra 2018 viste, at personer, der tog et koldt bad i 2 minutter hver dag i en måned, havde en forbedret søvnkvalitet og en reduceret risiko for søvnløshed.

Call to action

For at få mere information om isbadning og dets sundhedsmæssige fordele, kan du besøge vores hjemmeside eller kontakte os.

Specifikke punkter, som du kan fremhæve i blogindlægget:

  • Isbadning viser små tendenser til at kunne hjælpe dig med at falde i søvn hurtigere.
  • Isbadning viser små tendenser til at kunne forbedre din søvnkvalitet.
  • Isbadning viser tendenser til at reducere din risiko for søvnløshed.

Artikler og referencer omkring søvn:

Kort søvnvarighed og helbredsresultater: en systematisk gennemgang, meta-analyse og meta-regression
Kort- og langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser af søvnforstyrrelser
Søvnforstyrrelser og årsagsspecifik dødelighed: Resultater fra GAZEL-kohortestudiet

Kom til toppen af siden her!