Jeg mister energi, når jeg isbader. Er det normalt?

Af Johan Seistrup

trustpilot image 4,5 Stjerner på Trustpilot
Isbadning kan føre til træthed og udmattelse i kroppen. Det er helt naturligt.

Når din krop udsættes for kulde, som det sker under isbadning, aktiverer din krop en række forsvarsmekanismer for at bevare kernetemperaturen. Dette omfatter øget stofskifte, rysten og andre fysiologiske reaktioner, som alle kræver energi, hvilket kan føre til træthed efterfølgende.

Isbadning forårsager også en hurtig indsnævring af blodkarrene (vasokonstriktion) for at bevare kropsvarmen, efterfulgt af udvidelse (vasodilatation) når kroppen genopvarmes. Dette kræver betydelig energi og kan belaste kredsløbssystemet, hvilket i sidste ende kan resultere i træthed.

Isbadning stimulerer også frigivelsen af adrenalin og andre stresshormoner. Disse hormoner forbereder kroppen som en form for 'kamp eller flugt'-respons, hvilket kan være meget energikrævende. Efter et hormonelt "rush" kan du opleve en 'nedtur', som kan føre til træthed.

Kroppens fysiske respons på kulde generelt kan inkludere intens muskelaktivitet, som rysten, for at generere varme. Dette kan være fysisk udmattende og føre til muskeltræthed.

Processen, hvor du genopvarmer kroppen efter isbadning kræver energi, hvilket også kan bidrage til en følelse af træthed. Men vigtigt du bruger tid til at blive varm igen (HUSK: varmt bad, varme drikke og varmt tøj)

Det er vigtigt at tilgangen til isbadning er gradvis og under overvågning af en kvalificeret person, specielt for nybegyndere, for at undgå overbelastning af kroppen og sikre en sikker og positiv oplevelse.
Kom til toppen af siden her!