Hvor lang tid skal jeg være i vandet når jeg er i isbad?

Af Johan Seistrup

trustpilot image 4,5 Stjerner på Trustpilot

Det anbefales normalt at starte med kortere tider og gradvist øge opholdstiden i isbadet. Generelt set kan opholdstiden i isbad variere afhængigt af personens individuelle tolerance og helbredstilstand, samt afhængigt af vandets temperatur i isbadet og vejrforholdene.

Som en tommelfingerregel anbefales det ofte at starte med en kort opholdstid i isbadet på omkring 30-60 sekunder for at vænne kroppen gradvist til den kolde temperatur. Efterhånden som man bliver mere erfaren og vænnet til isbadning, kan man gradvist øge opholdstiden op til 2-3 minutter i karet.

Det er dog vigtigt at lytte til kroppens signaler når du sidder i isbadet og undgå at overanstrenge sig selv eller risikere underkøling. Hvis man begynder at føle sig svimmel, rystende eller følelsesløs, skal man straks forlade isbadet og opvarme sig igen. Det er også vigtigt at huske på, at vinterbadning kan være en udfordrende og potentielt farlig aktivitet, og det er bedst at udføre den under overvågning af erfarne vinterbadere eller i et sikkert og overvåget område.

Er du begynder? Guide: Sådan Kommer Du i Gang med Isbadning - En Begynderguide

Isbadning kan virke som en udfordrende praksis, men med den rette tilgang og viden kan det være en givende oplevelse for både krop og sind. Her er en trin-for-trin begynderguide til at komme i gang med isbadning:

Trin 1: Forberedelse og Sikkerhed
 1. Vurder Dit Helbred: Hvis du har sundhedsproblemer, bør du konsultere en læge, før du begynder isbadning.

 2. Find Det Rette Sted: Vælg en sikker placering med adgang til koldt vand og en måde at komme ind og ud af vandet på.

 3. Anskaf det Nødvendige Udstyr: Investér i en robust isbadekar eller en spand med koldt vand, samt skridsikre sko til at stå på, når du er i vandet.

Trin 2: Gradvis Tilvænning
 1. Start Med Kolde Brusere: Begynd med at vænne dig til kulden ved at tage kolde brusere i badet. Dette kan hjælpe din krop med at vænne sig til den lavere temperatur.

 2. Korte Sessioner: Start med korte sessioner i koldt vand. Begynd med blot et par sekunder og gradvist øg tiden i vandet.

 3. Overvåg Din Krops Reaktion: Lyt til din krop. Hvis du føler dig ubehageligt eller har ekstrem kuldefornemmelse, skal du stoppe øjeblikkeligt.

Trin 3: Efter Isbadet
 1. Opvarmning: Efter isbadningen, brug tid på at opvarme dig langsomt. Dæk dig med tørre håndklæder og varmt tøj.

 2. Varme Drikke: Drik varme drikke som te eller varmt vand med citron for at hjælpe med at genopvarme kroppen indefra.

 3. Lydhørhed Over for Kroppen: Vær opmærksom på, hvordan din krop reagerer på isbadningen. Gradvist vil du bemærke, at din tolerance for kulde øges.

Trin 4: Hyppighed og Konsistens
 1. Start Langsomt: Begynd med at isbade en eller to gange om ugen og øg gradvist hyppigheden, når din krop vænner sig til det.

 2. Lyt til Kroppen: Hvis du føler dig overanstrengt eller udmattet, skal du give din krop tid til at komme sig.

 3. Tag Det Som En Oplevelse: Husk, at isbadning er en proces. Se det som en oplevelse og vær åben over for de fysiske og mentale forandringer, det kan medføre.

Husk, at isbadning er individuel, og dine oplevelser kan variere. Begynd gradvist, respekter din krops grænser og nyd de gavnlige virkninger af denne unikke praksis. Med tiden kan isbadning blive en berigende del af din daglige rutine.

Kom til toppen af siden her!