Isbad efter træning - er det godt?

Af Johan Seistrup

trustpilot image 4,5 Stjerner på Trustpilot

Du har måske hørt om topatleter, der dykker ned i iskolde bade efter en hård træningssession, men er isbad virkelig godt for restitution? Og vigtigere endnu, er det noget, som du også bør overveje? I denne guide vil vi dykke ned i fordelene ved isbadning efter træning, og jeg vil guide dig igennem, hvordan du kan komme i gang med denne kølige praksis.

Hvad er isbadning? Isbadning, også kendt som koldtvandsterapi, involverer at sidde i et badekar fyldt med isvand. Temperaturen ligger typisk mellem 10-15 grader celsius og gerne lavere. Denne praksis har været brugt af atleter over hele verden for at fremme hurtigere muskelrestitution og reducere inflammation.

Fordele ved isbadning efter træning:

 1. Reduceret muskelømhed: Isbad hjælper med at mindske inflammation og ømhed i musklerne efter intense træningssessioner, som fx løb eller vægtløftning.
 2. Forbedret restitution: Ved at nedsætte kropstemperaturen accelererer isbadning blodcirkulationen, når kroppen opvarmes igen, hvilket hjælper med at fjerne affaldsstoffer fra musklerne.
 3. Boost til immunsystemet: Regelmæssig eksponering for koldt vand kan styrke immunsystemet ved at øge produktionen af hvide blodlegemer.

Sådan kommer du i gang med isbadning efter træning:

Trin 1: Forberedelse

 • Udstyr: Du har brug for et badekar, isbad eller en stor beholder, der kan rumme koldt vand og is. Desuden skal du have is nok til at opnå den ønskede temperatur. Med mindre du har eller cooler tilknyttet dit isbad.
 • Temperatur: Start med en vandtemperatur omkring 15 grader og arbejd dig nedad, så din krop kan tilpasse sig.

Trin 2: Tidspunkt for isbadning

 • Det er bedst at tage et isbad lige efter din træning, når musklerne stadig er varme og blodgennemstrømningen er høj.

Trin 3: Varighed

 • Start med 1-2 minutter i det kolde vand og øg langsomt varigheden. Det anbefales ikke at overstige 10 minutter, da det kan være kontraproduktivt.

Trin 4: Efter isbadet

 • Tør dig grundigt og klæd dig varmt på for at hjælpe kroppen med at genopvarme naturligt.
 • Drik varme væsker som te eller varmt vand for at hjælpe med opvarmningen.

Ofte stillede spørgsmål:

 • Er isbadning sikkert for alle? Hvis du har hjerteproblemer eller højt blodtryk, bør du konsultere din læge, før du begynder på isbadning.
 • Hvordan føles det? De første par gange kan være ret intense, men mange oplever en euforisk følelse efter et isbad.

Isbadning efter træning kan være en effektiv måde at fremme hurtigere restitution, reducere muskelømhed og endda styrke immunforsvaret. Med den rette tilgang og forholdsregler kan isbadning være en spændende tilføjelse til dit træningsregime. Husk at lytte til din krop og starte langsomt ud. Er du klar til at tage springet?

Kom til toppen af siden her!